Bafra pidesi ve Nokul

Bafra Turizm

İnce hamur yuvarlanırken içine katılan üzüm, fındık ve cevizle yapılan şerbetsiz bir hamur tatlısıdır. Dayanıklı olması, enerji vermesi ve kolay saklanabilmesi sayesinde bir tür gemici-balıkçı yiyeceği olarak da tanımlayanlar varsa da artık günümüzde yemekli toplantıların vazgeçilmez bir parçası olmuştur.

İçindekiler:

1 kg buğday unu

2 adet yumurta

1 su bardağı yoğurt

250 gr margarin

1 su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı ceviz içi

1 yemek kaşığı tarçın

2 yemek kaşığı toz şeker

Yeteri kadar karbonat

Buğday unu, bir yumurta, yoğurt, eritilmiş margarin ve karbonat kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Hamur, 3 topak halinde ayrılır. Yufka şeklinde açılan hamurların üzeri sıvı yağ ile yağlanıp içine dövülmüş ceviz, toz şeker ve tarçın iyice karıştırılarak serpilir. Yufka kıvrılıp yuvarlanır, istenilen büyüklükte kesilip tepsiye dizilir. Yumurtanın geri kalan sarısı da üstüne sürülüp fırına verilir.

Kaynak: Fatma KÖSE (Samsun Yemekleri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını)

20.06.2012 tarih ve 227 sayıyla mahreç işaretli coğrafi ürün olarak tescillenmiştir.

 

Pide içi malzemeleri:

6 büyük boy kuru soğan

1 su bardağı sıvı yağ/3 yemek kaşığı tereyağı

Yarım kilo kıyma

Yeteri kadar karabiber

1/2 demet maydanoz

Hazırlanışı:

Kuru soğan doğranarak sıvı yağda veya tereyağında kavrulur. Kıyma ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Suyunu çekince ateşten alınır. Karabiber ve kıyılmış maydanoz eklenir. Her ne kadar Samsun Pidesi olarak ün salmışsa da aslında Samsun'da genelde iki ayrı pide yapılır. Biri bir ucundadır Samsun'un, diğeri öbür ucunda. Terme Pidesi, Çarşamba Pidesi ve Bafra Pidesi olarak da coğrafi işaret olarak tescillenmiştir. Her ikisinin de yapımı ayrı, lezzeti ayrıdır. Bafra Pidesi daha çok kapalı denilen türdendir. Terme Pidesi ise açık denilen türde yapılmaktadır. Kaynak: Sebahat KÖSE (Samsun Yemekleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını)

Diğer Görseller

Related Articles: