Bafra Kaymaklı Lokumu
Kızılırmak Deltası; doğal özellikleri büyük ölçüde korunabilmiş bir alandır. Bu alandaki uygun iklim koşulları, biyolojik çeşitliliğin oldukça çeşitlenmesine ve özellikle hayvanlar için zengin besin kaynakları oluşmasına imkan sağlamıştır.
Bölgede yoğun bir biçimde manda yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu alanda serbestçe dolaşabilen ve farklı besin kaynaklarını tüketebilen mandalardan elde edilen sütün, farklı bölgelerdeki hayvanlardan elde edilen sütlere göre daha yüksek oranda yağ içerdiği görülmektedir.
Bafra lokumu, manda sütünden elde edilen kaymak kullanılarak üretilmektedir. Manda kaymağı, son derece besleyici, yumuşak ve hafiftir. İçerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmadığı için boğazda yanma hissi oluşturmaz.
Üretim:
Malzemeler (1 kg için): 120 gr. mısır nişastası, 700 gr. beyaz şeker, 500 ml. su, 0,5 gr. limon tuzu, 250 gr. manda kaymağı
Şeker, bakır kazanda su ile karıştırılarak eritilir. Daha sonra nişasta ilave edilerek karıştırılmaya devam edilir. 85-90°C sıcaklıkta 2-2,5 saat kaynatıldıktan sonra limon tuzu eklenir ve tuz eklendikten 10 dakika sonra ateşten alınır. Karışım soğuyup kulak memesi yumuşaklığına geldiğinde kalıplara dökülür ve yaklaşık 48 saat dinlendirmeye bırakılır.
Dinlenmiş lokum kitlesi nişasta serili mermerin üzerine konulur bıçakla 9-10 cm genişiliğinde parçalara ayrılır. Bu parçaların her birisi merdane ile açılır ve üzerine manda kaymağı konulur. Bu parçalar manda kaymağı ortasında kalacak şekilde iki ucundan birleştirilir ve daha sonra elle yuvarlanarak silindir haline getirilir. Son olarak makasla küçük parçalara ayrılarak servise hazır hale getirilir.
İçerisinde katkı maddesi olmaması sebebiyle kaymağın raf ömrü kısadır. Bu nedenle Bafra Kaymaklı Lokumu’nun hazırlandıktan sonra kısa sürede tüketilmesi gerekir.